T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ALTINDAĞ - Cumhuriyet İlkokulu

Rehberlik

ÇOCUKLARIMIZ EN DEĞERLİ VARLIĞIMIZ, “BUGÜNÜMÜZ, YARINLARIMIZ” BİZLER ONLAR İÇİN HER ŞEYE VARIZ!

          Okulumuzda rehberlik ve psikolojik danışma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Okulun ve hayatlarının her anında her şeye sevgiyle yaklaşabilen, mutlu, huzurlu, başarılı, kendine güvenen, kendini ifade edebilen, duygularını ve yaşadıklarını paylaşan, bu sayede rahatlayan ya da sevinci artan, problemlerini uygun yollarla çözebilen bireyler yetiştirmek için iş başındayız. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenlerimiz Şule Özcan ile Osman Dünya aracılığıyla bireysel görüşmelerin yanı sıra okulumuz ve bulunduğumuz çevrenin durum ve ihtiyaçları çerçevesinde hazırladığımız programlarla bireyi tanıma, oryantasyon (uyum, alıştırma), araştırma, değerlendirme, yönlendirme, izleme, bilgilendirme, iletişim becerileri ve sosyal beceriler kazandırma, risklerden koruma, problem çözme, müşavirlik çalışmaları kapsamında çeşitli test, teknik ve etkinlikler uyguluyoruz. Yararlandığımız anket ve testler: “Öğrenci Tanıma Fişi, Otobiyografi, Görme Kusurları Tarama Testi, Başarısızlık Nedenleri Anketi, Problem Tarama Listesi, Kime Göre Ben Neyim?, Kimdir Bu?, Öğrenme Sitilleri Envanteri, Sınav Kaygısı Envanteri, Akademik Benlik Kavramı Ölçeği, Zaman Makinesi, Boş Zamanları Değerlendirme Anketi, Veli Tanıma Formu” ve etkinliklerin içerdiği diğer testler.

          Bireysel Görüşmeler: Yaptığımız görüşmelerle ailevi sorunlar, travmatik yaşantılar, verimli ders çalışma, ders planı yapma, arkadaş ilişkileri, etkili iletişim kurma, duyguları paylaşma, sınıfa ve derse uyumsuzluk, sınavlara hazırlık ve sınav kaygısı, başarıyı artırma, yetenekleri geliştirme, çeşitli fobiler, davranış bozuklukları, öğrenme güçlüğü gibi pek çok konuda öğrencilerimize ve velilerimize danışmanlık yapıyoruz. Gerekli durumlarda, öğrencilerimizi uzmanlara yönlendiriyoruz. Bilgilendirme Çalışmaları Öğrencilerimizi bilgilendirme çalışmalarımız dâhilinde toplumsal ilişkiler, iletişim engelleri, verimli ders çalışma, etkin dinleme, başarıyı artırma, sağlıklı beslenme, hijyen ve sağlık, ergenlik dönemi, madde bağımlılığı, boş zamanları değerlendirme, olumlu düşünme, meslek seçimi, liselere ve sınava hazırlık, kitap okuma vb. konularda bilgilendirici yazılar hazırlıyor, gerek rehber öğretmenlerimiz gerekse ilgili kurumlardan uzmanların katılımıyla seminerler düzenliyoruz.

          Grup RehberliğiÇalışmaları: Çeşitli iletişim ve davranış sorunları olan, olumsuz aile koşullarında yaşayan öğrencilerimize destek olmak ve çocuklarımızı risklerden korumak amacıyla, grup rehberlik çalışmaları düzenliyor, öğrencilerimizi çeşitli etkinliklere yönlendiriyoruz. Bu çalışmalar için, drama, sosyal hizmetler vb. alanlarda uzman kişilerle işbirliği yapıyoruz. Ayrıca okul idaresi ve öğretmenlerimiz ile birlikte tespit, önlem alma, koruma ve yönlendirme çalışmalarını titizlikle sürdürüyoruz. Sınav Kaygısı Çalışmaları Bu konuda bilgilendirme çalışmalarının yanı sıra öğrencilerimizin kaygısını azaltmak ve sınavları rahat bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olmak için; kendine güven, yapabileceklerinin farkına varma, kaygıyı tanıma, kendisine ve sınava ilişkin olumlu bakış açısı kazanma, sınav öncesi ve sınav sırasında kaygıyı azaltma için alıştırmalar yapma gibi etkinlikler içeren grup çalışmaları yapıyoruz.

          Liselere veMeslek Yaşamına Hazırlama: Öğrencilerimizin mezun olduktan sonra devam edebilecekleri eğitim kurumları ve seçebilecekleri mesleklerin tanıtımı, liselere giriş sınavları hakkında bilgilendirme, çeşitli lise ve kurumlara geziler, yöneltme yönergesi çalışmalarını sürdürüyoruz. Meslek liselerinden ve meslek odalarından konukların katılımıyla konferanslar gerçekleştiriyoruz.

          Kaynaştırma Eğitimi Kaynaştırma eğitimi: (Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği madde 67)Özel eğitim gerektiren bireylerin, yetersizliği olmayan akranları ile birlikte eğitim ve öğretimlerini resmi ve özel okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan destek eğitim hizmetlerinin sağlandığı özel eğitim uygulamalarıdır. Bu eğitim ile normal öğrenci, engelli öğrencinin gelişimi attırmada “davranış modeli” olarak görev yapmakta ve engelli öğrenciye, kendisi gibi engelli olan sınıf arkadaşlarından öğrenebileceğinden çok daha fazla gelişimsel modeller sunabilmektedir.” Yaşadıkları bedensel veya zihinsel yetersizlk nedeniyle sınıflarında kaynaştırma eğitimine yerleştirilen öğrencilerimizin gelişimlerini izliyor, hazırladığımız bireysel eğitim planları ve destek çalışmalarıyla daha iyiye gitmeleri için çabalıyoruz. Bu çalışmaları aileleri ve destek eğitimi aldıkları kurumlarla işbirliği içinde yürütüyoruz.

          Anne Baba Eğitimi: Anne baba eğitimi seminerlerimizle velilerimize çocuklarıyla ilgili pek çok konuda bilgi veriyor, onlarla çocuklarıyla daha iyi iletişim kurma, öz bakım becerileri, sosyal yaşamda gerekli beceriler ile olumlu davranışlar kazandırma, başarılı olmaları için destek olma ve olumsuz durumlardan koruma gibi alanlarda çocuklarına nasıl yardımcı olabilecekleri noktasında yaşadıklarını paylaşıyor, görüş alış verişinde bulunuyoruz. Bu güne kadar gerçekleştirdiğimiz ve bundan sonra devam edeceğimiz anne baba semineri konuları:

          1-Çocuk Yetiştirmede Aileye Düşen Görevler

          2-Ailede Etkili İletişim

          3-Etkili Anne Baba Tutumları

          4-Okul Başarısında Ailenin Rolü

          5-Çocukta Disiplin ve Sınırlar

          6-Öz bakım ve Sağlık

          7-Çocuklarda Görülen Uyum ve Davranış Bozuklukları

          8-Ergenlik Dönemi Özellikleri

          9-Meslek Seçimi

          10-Çocukların Karşılaşabilecekleri Riskler ve Madde Bağımlılığı

          Ayrıca ilkini 2008-2009 eğitim-öğretim yılı 2. döneminde, Altındağ Toplum Merkezi ve Sosyal Hizmetler Ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun katkılarıyla gerçekleştirdiğimiz 7-19 Yaş Aile Eğitim Semineri’ni her dönem yeni bir grup velimizle sürdürüyoruz. 7-19 yaş Aile Eğitim Programı 8 oturumdan oluşan programın temel felsefesi, çocuğun yüksek yararı çerçevesinde 7-19 yaş çocuğu ile etkileşimde bulunan tüm bireylerin çocuk gelişimine maksimum katkı sağlamasına destek vermektir. Ebeveynlerin güçlü noktalarını fark ederek var olan becerilerini güçlendirmeyi, içinde yaşadığımız kültürdeki ailenin güçlü yanlarına duyarlı ve uygun olmayı, kişisel güçlenmeden yola çıkarak toplumsal güçlenmeye katkı sağlamayı hedefler Bu program cinsiyet ayrımcılığı ile çocuk haklarına duyarlı bir programdır. Çocuk haklarının yanı sıra anne-babanın insan ve kadın haklarına da saygılı olmayı benimser. Programın içerdiği konular: Ergeni Tanımak, İletişim Kurmak, Birlikte Büyümek, Aile Oturumları, Riski Yönetmek, Olumlu Davranış Kazandırma, Uzlaşabilmek, Geleceği Planlamak.

          Geçmiş Eğitim-Öğretim Yıllarında Yaptığımız Çalışmalar: Grup Rehberliği Etkinlikleri: * Sınav Kaygısı Grup Çalışması * Problem Çözme Grup Çalışması * Sosyalizasyon Grup Çalışması * Çatışma Çözme Odaklı Grup Çalışması: * Psiko Drama Etkinliği Seminer Ve Konferanslar: * Meme Kanserinde Erken Tanı Semineri * Çocukların Karşılaşabileceği Riskler Ve Suça Yönelim Semineri * ergenlik Dönemi Özellikleri Semineri * Zararlı Alışkanlıklar Ve Korunma Yolları Semineri * Verimli Ders Çalışma Semineri * Test Çözme Tekneikleri Semineri *

          Mesleki Tanıtım Konferansları Katkılarından dolayı, Altındağ Rehberlik Ve Araştırma Merkezi, Altındağ Toplum Merkezi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü, Emniyet Genel Müdürlüğü Çocuk Şubesi, Zekayi Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Ankara Barosu, Tabipler Odası, Türkiye İş Kurumu, AMATEM, Yeşilay Cemiyeti’ne teşekkür ederiz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.12.2012 - Güncelleme: 08.09.2023 17:50 - Görüntülenme: 1466
  Beğen | 0  kişi beğendi